ROGALIKI DROŻDŻOWE - CIASTO TOPIELEC




W weekend zawsze staram się upichcić "coś" w kuchni.
Teraz gdy większość czasu mam leżeć, od czasu do czasu siedzieć, dyryguje mężowi co ma ze sobą łączyć w jakich proporcjach a ja tylko nadzoruje :)

Wczoraj upiekłam - a raczej mąż, pyszne rogaliki.
Ciasto jest bardzo proste, nie wymaga długiego wyrabiania a wyrasta zanurzone w zimnej wodzie.
Wyrośnięcie trwa średnio 10-15 min. Rogaliki w smaku są bardzo dobre, miękkie a zarazem bardzo kruche.
Najczęściej robię je z domowymi powidłami śliwkowymi, borówkowymi albo z marmoladą.
Dzieci uwielbiają je z czekoladą :)

Składniki  na ciasto drożdżowe :

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 3 jajka (2 żółtka + 1 całe jajko),
  • 3 duże łyżki cukru,
  • 4 duże łyżki gęstej śmietany,
  • 12 gram drożdży,
  • margaryna Kasia
  • cukier waniliowy

Nadzienie :
  • marmolada, czekolada, konfitura dobrze odsączona z soku,

Dodatkowo :
  • cukier puder do posypania,

Sposób wykonania :

  • mąkę + śmietanę + cukier + drożdże = zagnieść ciasto,
  • dodać margarynę + cukier waniliowy + 2 żółtka + 1 całe jajko = zagnieść ponownie ciasto, 
  • ciasto włożyć do wysokiego naczynia z zimną wodą i czekać aż wypłynie (wypływa średnio po 15 min.)
  • wyjąć z wody, lekko obsypać mąką. Ponownie zagnieść. 
  • Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na dość cienki placek w kształcie koła na około 2 milimetry i podzielić na trójkąty,
  • na ciasto kładziemy marmoladę i zwijamy,
  • rogaliki posmarować na wierzchu białkiem (które nam zostało z jajek),
  • ułożyć rogaliki na blaszce,
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 13-15 min. aż do zrumienienia,
  • po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem

Smacznego :) 





3 komentarze:

  1. Cieszę się, że udało mi się do Ciebie trafić. ;) Będę wpadać na pewno częściej, a te rogaliki... o rany, gdybym mogła chociaż powąchać! :))) Przy okazji zapraszam też do siebie na bloga. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rogaliki polecam zrobić, są naprawdę pyszne, a jak w całym domu pachnie.....hmmm
      pozdrawiam

      Usuń
  2. pysznie wyglądają i chyba nie są bardzo czasochłonne.
    będę robic jak znajde chwile, a tymczasem kopiuje przepis do mojego przepisnika

    OdpowiedzUsuń