Dawno nie dzieliłam się moimi kulinarnymi smakołykami, więc już wielki czas nadrobić zaległości.
Mowa tutaj o zapiekance ziemniaczanej - wiem, może nie jestem dziś zbyt innowacyjna, ale naprawdę jest bardzo pyszna i godna uwagi a przy tym łatwa i mało pracochłonna.
Przepis znalazłam kiedyś w internecie i spisałam do swojego kulinarnego notesika :)
Składniki, których potrzebujemy :
- 1 kg. ziemniaków,
- 200 g boczku wędzonego,
- 200 g sera - ja używam mozzarelli, do zapiekania
- ok. 1 litr mleka,
- 400 ml śmietanki 30% lub 36% - kto jaką woli,
- gałka muszkatołowa,
- pieprz cayenne lub ostra papryka,
- sól - ja używam morskiej,
- pieprz,
- przyprawa do ziemniaków,
- 1-2 ząbki czosnku,
KROK PIERWSZY - kroimy ziemniaki na równe talarki, nie za grube i nie za cienkie. U mnie ok. 3-4 mm.
KROK DRUGI - do dużego garnka wlewamy połowę śmietany (200 ml.) i mleko. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przyprawą do ziemniaków i pieprzem cayenne. Wszystko mieszamy.
KROK TRZECI - do garnka wkładamy nasze ziemniaki i grzejemy je około 10 min. pod przykryciem tak aby ziemniaki były całe przykryte mlekiem ze śmietaną. Ziemniaki mają być al dente.
KROK CZWARTY - boczek kroimy i smażymy na suchej patelni tak aby wytopił się tłuszcz.
KROK PIĄTY - kroimy czosnek i dodajemy do naszego garnka z mlekiem i ziemniakami
KROK SZÓSTY - po 10 min. grzania ziemniaków, zawartość wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy smażonym boczkiem
KROK SIÓDMY - do sosu w garnku wlewamy resztę śmietany i mieszkamy a następie zalewamy nasze ziemniaki
KROK ÓSMY - naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 - 40 min.
KROK DZIEWIĄTY - po 15 min. sprawdzić czy zapiekanka nie jest za sucha, jeżeli jest wlewamy resztę naszego sosu śmietanowego. Całość posypujemy startym serem. Znów wkładamy do piekarnika bez foli i czekamy aż zapiekanka nabierze złotego koloru.
Jak widać przepis prosty i łatwy do zrobienia.
Zapach zapiekanki unosi się w całym domu :)
Zapach zapiekanki unosi się w całym domu :)
Bardzo lubię tego typu zapiekanki :)
OdpowiedzUsuń